Cauta pe site

Cum să te asiguri că obții poze de calitate?

Calitatea pozelor depinde de rezoluția și compresia imaginilor digitale

Pentru a obține printuri foto de bună calitate, este important să vă asigurați că materia primă, adică imaginile digitale pe care ni le furnizați sunt de bună calitate, sub aspectul rezoluției și al compresiei, după cum urmează:

Rezoluția recomandată:

Rezoluția este numărul punctelor din care este formată o imagine digitală. Recomandăm o rezoluție minimă de 300 dpi (puncte per inch) ceea ce în sistem metric înseamnă cca. 118 pixeli pe cm. În practică, se pot obține rezultate acceptabile și cu rezoluții mai mici (minim 200 dpi) dar totul depinde de exigențele privitorului. Atunci când ne trimiteți imagini cu o rezoluție mai mică decât cea recomandată, vă asumați riscul unor poze neclare sau pixelate.

Astfel, pentru formatele de poze cele mai uzuale, rezoluția minimă pe care o recomandăm este afișată în tabelul de mai jos:

Nr. crt.

Dimensiuni poze

Rezoluția minimă recomandată

1

Poze 9x13 cm

1062 x 1534 pixeli

2

Poze 10x15 cm

1180 x 1770 pixeli

3

Poze 13x18 cm

1534 x 2124 pixeli

4

Poze 15x21 cm (A5)

1770 x 2478 pixeli

5

Poze 21x30 cm (A4)

2478 x 3540 pixeli

6

Poze 30x42 cm (A3)

3540 x 4956 pixeli

 

Compresia imaginilor este la fel de importantă:

Un factor la fel de important pentru calitatea printurilor foto este compresia imaginilor digitale pe care ni le furnizați. Este posibil ca o imagine să fie de calitate slabă datorită compresiei foarte mari la care a fost supusă, chiar dacă are o rezoluție bună. Cel mai adesea, problema compresiei foarte mari o găsim la imagini care au fost trimise prin Whatsapp, Facebook, Telegram etc. cândva în istoria lor, uneori chiar fără cunoștința clienților clienților care ni le trimit. Aceste aplicații compresează foarte mult imaignile pentru a le face mai "portabile", dar le afectează calitatea în acelașit timp. Chiar dacă imaginea astfel compresată continuă să se vadă bine pe ecranul mic al unui telefon mobil, atunci când o printăm pe hârtie, unde exigențele sunt mai mari, va apărea blurată sau ștearsă.

Vă recomandăm să ne trimiteți imagini digitale cu o compresie cât mai mică pentru obține printuri de calitate. Imaginile ideale din acest punct de vedere sunt cele furnizate de fotografii profesioniști care folosesc aparate foto profesionale ce salvează imagini digitale necompresate. Dar și imaginile normale, capturate de dvs. cu aparatul foto sau chiar cu telefonul (setat corect) sunt acceptabile și pot genera print-uri foarte frumoase.

Regăsiți mai jos un tabel care explică dependența calității unei imagini digitale față de rata de compresie:

Nr. crt.

Sursă imagine digitală

Compresie

Calitate

1

Aparat foto profesional

Fără

Maximă

2

Aparat foto obișnuit sau telefon (setate corect)

Mică

Mare

3

Aparat foto sau telefon (setate incorect)

Mare

Medie spre slabă

4

Descarcate din Whatsapp, Facebook, Telegram etc.

Foarte Mare

Foarte slabă

 

Percepția culorilor diferă la pozele pe hârtie față de imaginile afișate pe ecran

Este important să realizăm că percepția culorilor diferă semnificativ la pozele pe hârtie foto comparativ cu imaginile vizualizate pe ecranul telefonului mobil sau pe monitor. Comparativ cu imaginile văzute pe un ecran, pozele normale (pe hârtie) pot avea culori mai puțin vibrante, mai șterse iar imaginea în ansamblu poate părea mai întunecată. Acest fapt este normal și se datorează faptului că ecranul este luminat din spate (atât în cazul monitorului cât și în cel al telefonului mobil).

Designerii din agențiile de publicitate și fotografii profesioniști folosesc monitoare profesionale și echipamente scumpe cu care calibrează aceste monitoare pentru a afișa culori cât mai apropiate de realitate (realitatea fiind culorile printate pe hârtie). Monitoarele obișnuite și telefoanele mobile însă sunt optimizate pentru altceva, și anume pentru a afișa ele imagini mai frumoase decât realitatea, ceea ce poate conduce la o percepție de culori mai slabe la print.

Dacă sunteți un client exigent, vă recomandăm să ne solicitați mostre de print foto înainte să plasați o comandă la Fotoprinter, pentru a înțelege exact cum vor arăta imaginile dvs. printate.

 

Fotoprinter este un serviciu de printare foto automată

Fotoprinter este un serviciu online de printare foto automată, care operează la prețuri reduse. Din păcate, asta înseamnă că nu putem verifica manual imaginile pe care ni le trimiteți la tipărit pentru a vedea care dintre ele se potrivesc recomandărilor noastre și care nu. Doar tipărim exact ce ne trimiteți dvs. în formatul și cu încadrarea pe care le-ați ales. Responsabilitatea furnizării unor imagini de calitate este în sarcina dvs, a clientului. Imaginile care respectă recomandările noastre de calitate se transformă în printuri superbe. Cele care nu respectă recomandările pot avea o calitate medie sau slabă.

Dacă sunteți un client exigent, vă recomandăm să alegeți cu atenție imaginile pe care le trimiteți pentru printat, urmând recomandările de mai sus. Alternativ, puteți apela la serviciile unui specialist în acest scop. Un fotograf sau grafician profesionist va putea să vă filtreze ușor imaginile bune calitativ de cele slabe.

Back to top